تعهد و تخصص

بازدید به موقع و طبق برنامه زمان بندی شده توسط افراد متخصص امری ضروری و مهم است که باعث افزایش طول عمر مفید دیزل ژنراتور و هم چنین کاهش هزینه های احتمالی تعمیر اساسی آن می شود.به این منظور مهندسین و متخصصین اکادمیک و تجربی این گروه مهندسی در رابطه با دیزل طبق دفترچه های فنی هر دیزل ژنراتور ، یک برنامه زمان بندی شده دقیق و حساب شده ارائه میدهند. یکی دیگر از عوامل مهم و تاثیر گذار بر عمل کرد دیزل ژنراتورها و كلا موتورهاي صنعتي استفاده از لوازم یدکی اصلی و فابریک است چرا که استفاده نمودن از لوازم غیر اصلی و کمک گرفتن از افراد نامتخصص سبب لطمه زدن به سیستم می شود که علاوه بر مشکلات مالی باعث از دست رفتن زمان در پروژه های بزرگ و خسارت های جانبی دیگر می شود.
نگهداری دیزل ژنراتور: واژه نگهداري به كاري اطلاق ميشود كه براي حفظ موتور در شرايط كاري طبيعي انجام مي گيرد نظير : برر سيها، تنظيمات ،روغنكاري ، تعويض روغن ، تعويض فيلترها و ….. كه طي يك برنامه منظم ( طبق جدول و اپراتور منوال ) نه فقط براي اطمينان از كاركرد رضايت بخش موتور ، بلكه براي پيشگيري از هر گونه خسارت پر هزينه بکار گرفته میشود . این گروه مهندسی ( BSD ) با تعهد و تخصص به این عنوان نگاه کرده و ارایه خدمات مینماید . هر شخص كه مي خواهد موتوري را راه بياندازد بايستي به كليه كنترل كننده ها نشان دهنده ها ، آلات دقيق موتور ، كلاج ، دنده ، ترمز و ...آشنا باشد طرز كار موتور ر ا در شرايط آب و هوايي ( سرما ، گرما ) بداند. برای راه اندازی موتور دیزلی باید به موارد زیر دقت کرد:
 1 – در زمان سوخت گيري از كشيدن سيگار و روشن كردن هر گونه آتش ( كبريت ، فندك و...) پرهيز كند.
 2 – در زمان سوخت گيري موتور را خاموش كند و تا چند دقیقه بعد از سوختگیری تامل کنید و انگاه اقدام به روشن کردن سیستم بنماید. که در این زمینه دلایل بسیاری وجود دارد .
 3 – سوختي را كه بيرون ريخته تميز كند. روی شاسی و باک ژنراتور تمیز گردد.
 4 – با لباس آويزان و گشاد و موهاي بلند به قسمتهاي متحرك موتور نظير پروانه نزديك نشود.
 5 – از تنظيم كردن ، تميز كردن ، روغنكاري موتور وقتي روشن است پرهيز نمايد.
 6 – سعي كند فقط تنظيماتي را كه با آن آشناست روي برد کنترل دیزل ژنراتور انجام دهد.
 7 – وقتي موتور داغ است درب رادياتور را به هیچ عنوان باز نكند. مخصوصا موتورهای کوانتومی و یا کامپیوتری
 8 – از تماس پوست با سوخت فشار بالا كه از انژكتور خارج ميشود جلو گيري كند.
 9 – موتور را در مكانیهای بسته که چرخه هوا ندارند روشن نكند ( با این گروه مهندسی تماس بگیرید ).
 10 – قبل از روشن كردن موتور از OFF بودن کلید قدرت ژنراتور اطمينان حاصل کنید.
 11 – از اتصالات باطری و میزان قدرت آن اطمینان حاصل فرمایید .
 12 – از قطعات استاندارد مورد تائيد شركت سازنده موتور استفاده كند.
 13 – براي سيستم خنك كننده از آب صاف و بدون املاح استفاده كند ( آب چاه ، آب سنگين صنعتي ، آب باران ، آب شور استفاده نكند.)
 14 – اگر چنانچه در دماي بالا موتور استفاده مي شود و ضديخ مصرف نمي كند به مقدار 1% ماده ضد زنگ ، ضد خوردگي و ضد رسوب به آب اضافه نمايد.
 15 – كيفيت آب رادياتور ( اگر از ضد يخ استفاده مي كند ) را هر سال يك بار مورد آزمايش قرار دهد.
 16 – بايستي هر شش ماه يك بار مخلوط آب و ضد زنگ و ضد خوردگي را در مناطق گرم عوض كند.
 17 – قبل از هر گونه تعمير اتصال باطري را قطع كند.
 18 – مقدار ضديخ كه از پايه اتيلن گليكول مي باشد نبايد از 50 % تجاوز نمايد.
 19 – سعي كند موتور را هميشه تميز نگهدارد.
 20 – اگر قرار است موتور در مناطقي كه از نظر ارتفاع از سطح دريا بالاست مورد استفاده قرار گيرد براي كاهش ميزان سوخت و دود بايستي تنظيمات جديدي روي آن انجام پذيرد. اين امر با ارائه جزئيات به شركت سازنده موتور ميتواند صورت گيرد و بايد بدانيم كه اين امر فقط براي بعضي از موتورهاي ديزلي امكان پذير ميباشد این گروه مهندسی (BSD) اماده عقد قرارداد با شرکتها و ارگانها میباشد .